За мен царицата на стайните растения и не само.Зад екзотиката,която внася не се крият особени трудности в отглеждането.Аз лично имам две на открито вече почти 4 години ,презимува без никакъв проблем(издържа до -15градуса) с изключение на надземните и части
естествено,които бързо се възстановяват напролет.Дължината на отделните ластуни може да достигне 4-5 метра дори и в саксия,където те се увиват около
някаква подпора или се навиват на извита бамбукова пръчка спираловидно,особено
в цветарските магазини
за да не причинява неудобство при транспорт,за по гъст хабитус.Ако всяка пролет нe се подрязва,силно ще се разрасне,ако е на открито студът свършва половината
работа (надземната
маса измръзва).Най-добре,ако е в саксия да се вземат резници всяка година напролет или есен така презимува за пролетния интензивен растеж и цъфтене.Пасифлората обича от всичко по много тогава за да цъфти обилно–много поливане и торене.
Пролетни резници взети май месец до юли вече цъфтяха
За пасифлората основното е да се премахват колтуците за да може да има достатъчно хранителни вещества за образуването на пъпките и интензивния растеж.Предпочита
по-сенчести места и по–кисели почви особено водата за поливане не трябва да е варовита.
![]() |
ако не се премахнат колтуците изтощават растението |
Съществуват и ядливи пасифлори http://en.wikipedia.org/wiki/Passiflora_edulis като че ли с не толкова красиви цветове.но плодовете-маракуйи сигурно са вкусни.Церулея (Passiflora caerulea) също образува плодове,но те са кухи без месеста част.И малко снимки http://imgur.com/a/cgxEL/all
Резниците се вкореняват вкореняват много лесно като се отреже едно междувъзлие с две пъпки
на него-идеално остър отрез(с нож,бръснарско ножче най-добре),хубаво е да е от по средна част на летораста(по узряла е) и веднага се потапя във съд с вода до половината.Вкоренява се бързо,за две седмици,трябва да се следи да има достатъчно вода в съдът и за поява на на корени-ако стоят много дълго без субстрат загниват.Плодове образува при изкуствено опраш-ване-обърнатите жълти торбички са прашниците по-ниско разположени от червеното раз-
клонено близалце.Прашеца се нанася с пръст или четчица върху него,но плодът е кух без семена.Едрите цветове позволяват лесно получаване на междувидови хибриди(стотици има
създадени) от любители и професионалисти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар