събота, 19 декември 2015 г.

Арония


 В плодовете на аронията има до 18% сухо вещество.Освен захари,млечни
киселини,минерални соли и др. те съдържат голямо количество витамини,дъбилни и пектинови вещества и са един от най-богатите с витамин P плодове.Плодовете предпазват и лекуват от артеросклероза,кръвно налягане и някои нервни заболявания.Използва се за приготвяне на лечебни препарати,а също и за преработка в комбинация с други плодове,като предават на продуктите рубиненочервен цвят.
 Представлява храст с височина до 3м.Корените са разположени на дълвочина до 30 см.Цветовете са бели,събрани в гъсти чадъровидни съцветия по 15-20броя.Плодовете са черни лъскавис голяма чашка на върха и зреят към средата на август.В едно съцветие плодовете не узряват едновременно,но и не опадат.Плододаването е редовно и обилно,като от един храст може да се получат от 8 до 15кг плодове.
Растението се отглежда на едно място до 15-20години.
Аронията е влаголюбива,студоустоичива и светлолюбива култура.Към почвените условия не е много взискателна. Размножава се основно със стъблени резници и коренови издънки.Развива се най-добре в по влажни и хладни райони.Зсажда се на растояния 2м в реда и 3-3,5м в междуредията.Почвата се поддържа чиста от плевели,извършват се обработки на дълбочина 15-20 см.Устоичива е на икономически важните болести и неприятели.Резитбата е по-умерена,за да не се образуват много издънки.Ежегодно се оставят по 4-5 нови издънки,а останалите се изрязват.Премахват се и старите клони,като на един храст се оставят около 30 клона с различна възраст.Резитбата с извършва ниско до почвата.Има създадени и множество декоративни хибриди.


.

Няма коментари:

Публикуване на коментар