четвъртък, 21 август 2014 г.

Соя


Наричана "зелена крава" не случайно.Соята е растение с височина на стъблото от 25см до 2м,грубо,разклонено и покрито с дребни ръждиви четинки.Листата му са сложни,съставени от по три отделни листчета-две едно срещу друго и едно на върха.Цветовете и са бели или пъстроцветни в основата на всеки лист.От тях след прецъфтяването се развиват едри до7см бобове,понякога до 350 на едно растение.В тях са семената-кръгли като малки топчета или яйцевидни,обагрени бледожълто,жълто,кафяво или черно,някои са пъстри.

 Произхожда от Китай.Отглеждана там още преди 4300 години,днес посевместно разпространена в цял свят.В Европа попада късно-към края на18 век,първо в Испания и Франция като чуждоземно растение в ботаническите градини.
 Семената на соята са богати на масло и белтъци.Зелените бобове се използват за ядене както зеления фасул.От кълновете и могат да се приготвят най-различни вкусни салати.Опечени и смлени,зрелите семена служат като заместител на кафето и за приготвяне на соев шоколад.От семената се получава много масло,което се използва както за храна,така и за производство на лакове,бои,масла и сапуни.От обезмасления остатък се прави брашно,към което ако се добави пшеничено брашно,се получава изключително вкусен соев хляб и много други тестени изделия.
От семената сварени и смлени,се прави кайма по вкус трудно различима от животинската.Узрели соеви семена накиснати във вода и смлени дават соево мляко по нищо неотличаващо се от кравето.Дори след ферментация от него се получава много леко,превъзходно на вкус и по хранителност сирене.След полимеризация от нея се синтезират пластмаси и изкуствени влакна.Изумително растение с много приложения от слънчевата плантация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар