Резникът представлява част от вегетативен орган,който при определени условия дава ново растение.
В зависимост от леторастите,които се приготвят резниците се разделят на три вида:
-зрели-приготвени са от вдървесинени леторасти
-полузрели-от полувдървесинели леторасти
-тревисти-взети са като леторасти на тревисти растения през вегетативния период
Важно е взетите разници да са от здрави растения-чисти от вирусни,бактериялни,гъбни болести.
Приготвяне на резници-при някои многогодишни тревисти растения които са зимоустоичиви и с кухи стъбла(Passiflora caerulea)резници се правят на нови още плътни,тънки стебла с дължина 5-6см. които се развиват в основата на растението.При приготвянето на тревисти зелени стъблени резници е много важно да се запази тургорът им(да останат свежи).Добре е да се покрият с мъх или влажно платно,но не трябва да се мокрят дирекно с вода до момента на поставянето им в субстрата за вкореняване.
Време и място на залагане-зависи от самата култура.Зелените резници могат да се залагат целогодишно.През есента,зимата,пролетта се отглеждат в оранжерии,зимни градини.През лятото в парник или леха.Всяко помещение с температура 25-30 градуса е идеялно.
Независимо от типа резник винаги той се поставя вертикално с вегетативната пъпка нагоре,отрезите се правят на 3-5мм разтояние от първа/последна
пъпка,при много сочни резници краищата им се натъсват с прах от дървени въглища за да не загниват.
В случая имаме полузрели резници,реже се с бръснарско ножче или много остър нож за да не се смачкват и затварят проводящите съдове.Потапят се веднага във вода за да не поемат въздух.
06.08.2014 |
20.08.2014 |
Няма коментари:
Публикуване на коментар